Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Csalánkülönlegességek egészségünk védelmében
  2016-09-16 13:18:24, péntek
 
 



Hazánkban az egyik legkedveltebb gyógynövény a csalán. A csalán bővelkedik hatóanyagokban, mint például flavonoidok, telítetlen zsírsavak és klorofill, de ásványi anyagok - kalcium, vas, kálium és kovasav - is megtalálhatók benne. A gyógynövény lúgosító hatással rendelkezik, a benne lévő kovasav pedig megerősíti a csontokat, de a kötőszövetekre, az ínakra és az ízületekre is jó hatással van. A csalán vizelethajtó és méregtelenítő hatásokkal rendelkezik, így bátran lehet alkalmazni tavaszi méregtelenítő kúrák esetén. A csalán csökkenti a hólyaggyulladás kellemetlen tüneteit és enyhíteni tudja a reuma és a köszvény okozta kellemetlen panaszokat is. A csalán serkenti az anyagcsere-folyamatokat, csökkenti a gyulladások kialakulásának kockázatát és enyhíti a fájdalmakat.

A csalánból készülhet tea. Tegyen egy csészébe 2 teáskanálnyi csalánt, majd öntse le 2 dl forró vízzel. Hagyja állni 5-10 percig, majd szűrje le.

Csalánból préselt levet is készíthetünk. Szedjen le egy nagy csokor csalánt, majd mossa meg a szárakról leszedegetett leveleket. Tumixgépben egy kevés vízzel pépesítse, majd citrommal és mézzel ízesítve, vagy ezek nélkül fogyassza.

A csalánt nyersen ételekbe vagy ételekhez keverve is fogyaszthatjuk, és kitűnő ételeket készíthetünk belőle. A csalánnal ízesített krémsajt az egyik kedvencem. Hogyan készül? Szedjen le egy kisebb csokor csalánt, majd szedegesse le a leveleit. Blansírozza azokat, vagyis helyezze a leveleket először forró vízbe, majd hideg vízzel öblítse le. Tegye félre, hogy alaposan lecsöpögjenek, ezután pedig vágja fel a csalánleveleket apró darabokra. Egy edénybe tegyen 30 dkg krémsajtot, adjon hozzá 2-3 fokhagymanyomón kipréselt fokhagymát, majd keverje hozzájuk a felaprított csalánleveleket. Ízesítse a pikáns krémsajtot sóval, fehér borssal és egy kevés frissen facsart citromlével. A krémsajt nagyon jól passzol a saját magunk által készített, teljes kiőrlésű lisztből és magvakkal dúsított kenyérhez.

A csalánsalátához a csalánt önmagában és más zöldségekkel is bátran fogyaszthatjuk. Én mindig idényzöldségeket használok, amelyeket egy kevés vajon zöldfűszerekkel megpárolok, de csak annyira, hogy roppanósan puhák maradjanak. Az öntet lehet joghurtos, olívaolajos, vagy éppen frissen facsart citromlevet is lehet önteni a salátára. Fűszerekkel tovább ízesíthetjük a salátát.

A csalánból leves is készülhet. Én általában valamilyen sovány húsból készült levest készítek. A következő recept is húsból készített lesz. Szeleteljen fel kisebb kockára 40-50 dkg csirkemellet. Egy edénybe öntsön egy kevés növényi olajat, amelyen dinszteljen meg egy fej vöröshagymát és két-három gerezd, felaprított fokhagymát. Adja hozzá a húst és kicsit pirítsa meg, majd öntse fel vízzel. Amikor kezd forrni a víz, akkor fűszerezze sóval, borssal, babérlevéllel. Amikor a hús kellőképpen átpuhult, akkor a levest besűrítjük. Ezt meg lehet tenni például puhára főzött és pépesített zöldségekkel. A főzés utolsó öt percében kell a blansírozott, felaprított fiatal csalánleveleket vagy hajtásokat a leveshez adni. A levest egy kevés frissen facsart citromlével még pikánsabbá lehet tenni.

A fasírtot nagyon szeretem, mivel rengeteg variációban elkészíthető. A fasírt készülhet csak zöldségekből, de sovány darált húsból is. Természetesen csalánnal is gazdagíthatjuk és egészséges gabonanövényekkel - bulgur, hajdina, köles - is dúsíthatjuk. Én aktuálisan olyan fűszernövénnyel gazdagítom, amely éppen nyílik a kiskertemben. Szoktam beletenni bazsalikomot, rozmaringot, koriandert és természetesen csalánt is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: idényzöldségeket, hólyaggyulladás, csalánsalátához, fűszernövénnyel, csalánleveleket, fokhagymanyomón, zöldfűszerekkel, gazdagíthatjuk, kötőszövetekre, hatóanyagokban, fogyaszthatjuk, kialakulásának, lecsöpögjenek, megtalálhatók, méregtelenítő, leszedegetett, babérlevéllel, legkedveltebb, természetesen, kiskertemben, vöröshagymát, bazsalikomot, csirkemellet, vizelethajtó, zöldségekkel, zöldségekből, ízesíthetjük, folyamatokat, készíthetünk, teáskanálnyi, elkészíthető, blansírozott, blansírozza, flavonoidok, dúsíthatjuk, citromlével, egyik legkedveltebb, csalán bővelkedik, gyógynövény lúgosító, benne lévő, csalán vizelethajtó, csalán csökkenti, hólyaggyulladás kellemetlen, köszvény okozta, csalán serkenti, gyulladások kialakulásának, csalánból készülhet, nagy csokor, szárakról leszedegetett, kevés vízzel, csalánt nyersen, csalánnal ízesített,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Esti kép  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak...  Szent György nap  Facebookon kaptam  A fák lelke  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Szép estét  Paul David Tripp Április 26  Miért nem menti meg Jézus...  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Jó éjt  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Egyszerűen  Maradék idő  Egyszerűen  Facebookon kaptam  Ahogy emelkedik a rezgés...  Sokkal bölcsebb a természet,  Beney Zsuzsa - Sirató  Amit átélünk,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam Gizike bar...  Nehezen engedem  Paul David Tripp Április 25  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Esti kép  Az embernek a társa: hiányzik.  A Mester kezének érintése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  Aki szeret, annak senki sem id...  A végzet az  Föld napja április 22  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Maradék idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ázzal aki csak szép  Szép estét kedves látogatóimna...  próbáljuk ki az őszinteséget  Vannak arcok  Rögtön puha Mézes Krémes  Paul David Tripp Április 26  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  William Shakespeare idézet  Ma  Próbálkozni kell ahhoz,  György napra  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  A Föld napja  Pillangó  Rögtön puha Mézes Krémes  Két ember becsülete  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  A keserű igazság  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Sirató  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Facebookon kaptam  Jó éjt  Facebookon kaptam  Az udvariasság alapja: önismer...  Gábor Dénes gondolata  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Környezetvédelem  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Naplemente 
Bejegyzés Címkék
egyik legkedveltebb, csalán bővelkedik, gyógynövény lúgosító, benne lévő, csalán vizelethajtó, csalán csökkenti, hólyaggyulladás kellemetlen, köszvény okozta, csalán serkenti, gyulladások kialakulásának, csalánból készülhet, nagy csokor, szárakról leszedegetett, kevés vízzel, csalánt nyersen, csalánnal ízesített, egyik kedvencem, kisebb csokor, leveleket először, csalánleveleket apró, edénybe tegyen, felaprított csalánleveleket, pikáns krémsajtot, kevés frissen, krémsajt nagyon, saját magunk, csalánt önmagában, kevés vajon, öntet lehet, csalánból leves, következő recept, edénybe öntsön, kevés növényi, levest besűrítjük, főzés utolsó, leveshez adni, fasírtot nagyon, fasírt készülhet, idényzöldségeket, hólyaggyulladás, csalánsalátához, fűszernövénnyel, csalánleveleket, fokhagymanyomón, zöldfűszerekkel, gazdagíthatjuk, kötőszövetekre, hatóanyagokban, fogyaszthatjuk, kialakulásának, lecsöpögjenek, megtalálhatók, méregtelenítő, leszedegetett, babérlevéllel, legkedveltebb, természetesen, kiskertemben, vöröshagymát, bazsalikomot, csirkemellet, vizelethajtó, zöldségekkel, zöldségekből, ízesíthetjük, folyamatokat, készíthetünk, teáskanálnyi, elkészíthető, blansírozott, blansírozza, flavonoidok, dúsíthatjuk, citromlével, rendelkezik, felaprított, rozmaringot, gyógynövény, tumixgépben, fűszerekkel, kellőképpen, gyulladások, fájdalmakat, variációban, dinszteljen, citromlevet, olívaolajos, kellemetlen, szeleteljen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5403
  • e Hét: 30294
  • e Hónap: 61780
  • e Év: 266481
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.